Ik doe alleen werk waar ik echt gelukkig van word

Werk doen waar je gelukkig van wordt

Jarenlang zat ik vast in banen waar ik diep vanbinnen echt ongelukkig van werd en waar ik uiteindelijk zelfs een fikse burn-out aan overhield. Toen ik vorig jaar de keuze maakte om mijn eigen bedrijf te starten, had ik nooit verwacht dat de beslissing om te stoppen met werken in loondienst me zoveel rust en geluk zou brengen. Ik doe alleen nog maar werk waar ik echt gelukkig van word!

We hebben echt mensen nodig (maar we kunnen je niet aannemen)

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik gestudeerd heb om leerkracht in het basisonderwijs te worden. Ik was 17 en moest na de havo gaan nadenken over een vervolgopleiding maar ik had eigenlijk geen idee wat ik moest gaan doen. Mijn beste vriendin wilde graag naar de Pabo en dat leek mij op zich ook wel leuk. Ik studeerde netjes in 4 jaar af, vond een parttimebaan op een school in de buurt en did the job. Alleen kwam ik er al gauw achter dat je in het onderwijs ‘op een prettige manier omgaan met het personeel’ niet altijd even hoog in het vaandel stond. Ik stuiterde een aantal jaar van school naar school, deed de ene vervanging na de andere maar kreeg het maar niet voor elkaar om ergens vast aan de slag te gaan. Ze wilden me overal wel houden, maar er was geen geld. Mijn eerste vaste aanstelling kreeg ik pas op mijn 30e nota bene. Hoe bedoel je demotiverend.

Een verandering begint altijd klein

Het werken met kinderen is altijd ontzettend leuk geweest. Het gedoe rondom een stuk minder. Eindeloze vergaderingen, oudergesprekken, gespreksverslagen en plannen schrijven leidde de aandacht echt af van hetgeen het leukst is in het onderwijs: de kinderen. Op de achtergrond ging ik al steeds meer doen met het schrijven van blogs en informatieve artikelen online en kwam er eigenlijk achter dat ik dat veel leuker vond om te doen. Maar kun je daar een echt salaris mee verdienen?

Werkweken van 60 – 70 uur om mijn doel te bereiken (en ik had het er allemaal voor over)

In april 2021 trok ik de stoute schoenen aan en schreef me in bij de KVK. Ik maakte serieus werk van mijn bedrijf en dat zag ik ook aan het aantal klanten dat bij me kwam aankloppen. Naast mijn baan in loondienst werkte ik nog gerust zo’n 30-40 uur aan mijn bedrijf. Achteraf gezien was dat eigenlijk gekkenwerk, maar omdat ik mijn nieuwe werk zó leuk vond, voelde het ook niet als werken. Zo ging het bijna een jaar lang, totdat ik merkte dat er echt iets moest gaan veranderen. Het verschil in werkplezier tussen mijn baan op school en mijn eigen bedrijf was zo groot, dat ik eigenlijk wel wist wat ik moest doen.

De kogel was door de kerk

Ergens in mijn hoofd wist ik dat ik echt gelukkiger zou worden van het opzeggen van mijn baan. Maar ja, dat stukje zekerheid geef je niet zomaar op. Ik sprak erover met een andere ondernemer die moeders coacht naar een beter balans tussen werk en privé. Zij hield me een spiegel voor en door dit gesprek zag ik eigenlijk pas in dat het sluiten van de ene deur zou gaan leiden tot het openen van een volgende: de deur naar oneindig veel werkplezier. Twee maanden later nam ik afscheid op school en hoewel ik eigenlijk wel had verwacht dat ik het daar moeilijk mee zou hebben, heb ik echt nog geen minuut spijt gehad. Ik mis het werk totaal niet en ga iedere dag met plezier voor mijn eigen bedrijf aan de slag.

Doe jij werk waar je echt gelukkig van wordt?

Ik zie veel moeders werk doen waar ze niet gelukkig van worden. Ze klagen erover bij hun vriendinnen en familie maar zetten niet de stap om de situatie te veranderen. Waarom zou jij blijven werken op een plek waar je niet gelukkig bent? Waarom blijf je werk doen wat fysiek of mentaal te veel van je vraagt? En waarom zou je niet gewoon kiezen voor je eigen geluk? Wat heb je te verliezen? Door te klagen of te mopperen los je de situatie niet op en verandering komt niet vanzelf.

Wil jij ook alleen nog maar werk doen waar je echt gelukkig van wordt? Ga dan op zoek naar die baan of start dat eigen bedrijf waar je al jarenlang van droomt. Want als jij gelukkig bent in het werk wat je doet, heeft dat ook een positieve uitwerking op hoe jij in je privéleven bent. En uiteindelijk willen we allemaal gewoon gelukkig zijn en plezier hebben in alles wat we doen!

Vond je deze blog leuk om te lezen? Dan kun je deze ook waarderen:
Doen wat jij graag wil in 3, 2, 1…

Foto van Mateus Campos Felipe on Unsplash

De waardering van tijdvoormama.nu bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 65 reviews.